Kisah Kejayaan

Puan Wong Sia Ling@Mei

Kisah kejayaan yang ingin dikongsikan ialah mengenai kejayaan Puan Wong Sia Ling@Mei yang berumur 32 tahun yang merupakan pengusaha kedai makan di Pekan Machan sejak 3 tahun lepas.

Antara menu yang popular di kedai makan beliau ialah Mee Kampua 4 benua. Sebelum mendapat bimbingan daripada PI Machan, beliau mempunyai kesukaran untuk mempromosi menu istimewa tersebut kepada orang luar.

Setelah dibantu oleh PI Machan, orang luar kini telah mengenali menu istimewa tersebut. Sehingga kini, terdapat 123,245 orang yang telah melihat capaian tersebut, 521 Likes, 864 shares.


Encik Joanes Anak Ampan

Kisah kejayaan usahawan yang ingin dikongsikan kali ini ialah mengenai kejayaan Encik Joanes Anak Ampan yang merupakan pengusaha ternakan itik dan pembuatan telur masin. Encik Joanes merupakan seorang Tuai Rumah dan Penceramah berkaitan keselamatan kerja di Offshore. Beliau juga lebih dikenali “Tauke Telur Itik” dikalangan penduduk setempat. Beliau telah menternak itik sejak tahun 2016 sehingga sekarang. Pendapatan sebulan hasil daripada menjual telur masin ialah sebanyak RM3,000 sehingga RM5,000 sebulan.

Sebelum penubuhan Pusat Internet Machan, beliau agak sukar untuk mempromosikan serta mencari maklumat berkenaan perniagaannya. Sejak menjadi ahli PI, beliau banyak menggunakan kemudahan internet yang disediakan di PI1M terutama dalam laman social seperti facebook untuk mencari idea dan berkongsi idea mengenai perniagaannya. Selain itu, beliau juga selalu mengikuti kursus dan bengkel yang diadakan di PI. Oleh itu, beliau merasa berpuas hati dan bersyukur dengan kewujudan PI Machan kerana banyak membantu dalam mempromosikan produknya. Selain itu, PI sangat membantu dalam menyediakan kelas-kelas keusahawanan.


Celik It - Adik John Jayan Ak Renang

Adik John Jayan Ak Renang ini merupakan pelajar Menengah Rendah di Sekolah Menengah Kebangsaan Kanowit. Sebelum ini, adik ini mempunyai kesukaran untuk mencari maklumat yang berkaitan dengan matapelajaran yang diajar di sekolah. Selain itu, adik ini juga kurang kemahiran menggunakan aplikasi di dalam komputer. Selepas mengikuti kursus ICT yang dianjurkan di PI Machan, adik ini mempunyai pendedahan dan pengetahuan baru dalam dunia IT selaras dengan arus pemodenan yang berkonsepkan “dunia di hujung jari”.

Kini, adik ini boleh mendapatkan maklumat dan informasi mengenai matapelajaran di sekolah dengan senang. Ini kerana, adik ini boleh mendapatkan nota tambahan daripada internet. Selain itu, adik ini juga diberi pendedahan tentang etika penggunaan internet. Antara software yang selalu digunakan oleh adik ini ialah Microsoft Words yang digunakan untuk membuat kerja kursus. Adik ini selalu meluangkan masa di PI Machan untuk menyiapkan kerja rumah bersama rakan-rakan yang lain


Celik It - Adik Macneil

Adik Macneil merupakan pelajar Sekolah Menengah tingkatan 5 di Sekolah Menengah Kebangsaan Kanowit. Macneil merupakan ahli Pusat Internet Machan sejak Ogos 2017. Beliau merupakan ahli yang aktif dan selalu datang ke PI untuk mencari maklumat bagi menduduki Peperiksaan SPM. Beliau juga seringkali mengikuti kelas-kelas yang diadakan di PI Machan. Beliau seringkali menyiapkan tugasan dan kerja rumah di PI. Di samping itu, beliau rajin datang bersama-sama rakan yang lain untuk mencari maklumat subjek peperiksaan SPM. Sebelum ini, adik ini mempunyai kesukaran untuk mencari maklumat yang berkaitan dengan matapelajaran yang diajar di sekolah. Selain itu, adik ini juga kurang kemahiran menggunakan aplikasi di dalam komputer. Selepas mengikuti kursus ICT yang dianjurkan di PI Machan, adik ini mempunyai pendedahan dan pengetahuan baru dalam dunia IT.

Kini, adik ini boleh mendapatkan maklumat dan informasi mengenai matapelajaran di sekolah dengan senang. Ini kerana, adik ini boleh mendapatkan nota tambahan daripada internet. Selain itu, adik ini juga diberi pendedahan tentang etika penggunaan internet. Antara software yang selalu digunakan oleh adik ini ialah Microsoft Words yang digunakan untuk membuat kerja kursus. Adik ini selalu meluangkan masa di PI Machan untuk menyiapkan kerja rumah bersama rakan-rakan yang lain. Beliau menyatakan bahawa beliau merasa sangat bertuah dengan kewujudan Pusat Internet Machan kerana banyak membantu beliau khususnya dalam bidang ICT dan pembelajarannya.


Celik It - Adik Athanasius Igang

Adik Athanasius Igang merupakan pelajar sekolah rendah di Sekolah Kebangsaan Nanga Machan. Adik ini telah menjadi ahli Pusat Internet Machan sejak Mei 2017. Beliau merupakan ahli yang aktif dan selalu datang ke PI untuk mencari maklumat bagi menduduki Peperiksaan UPSR. Beliau juga seringkali mengikuti kelas-kelas yang diadakan di PI Machan.

Selain itu, adik ini juga kurang kemahiran menggunakan aplikasi di dalam komputer. Selepas mengikuti kursus ICT yang dianjurkan di PI Machan, adik ini mempunyai pendedahan dan pengetahuan baru dalam dunia IT. Kini, adik ini boleh mendapatkan maklumat dan informasi mengenai matapelajaran di sekolah dengan senang. Ini kerana, adik ini boleh mendapatkan nota tambahan daripada internet. Selain itu, adik ini juga diberi pendedahan tentang etika penggunaan internet. Adik ini selalu meluangkan masa di PI Machan untuk menyiapkan kerja rumah bersama rakan-rakan yang lain.


Celik It - Adik Canddy Renord

Canddy Renord merupakan seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Durin. Sebelum penubuhan PI Machan, penama mengalami kesukaran untuk mencari maklumat yang berkaitan dengan matapelajaran yang diajar di sekolah terutama subjek SPM. Selain itu, sebelum penubuhan PI Machan, penama kurang kemahiran menggunakan aplikasi di dalam komputer serta tidak mahir menggunakan komputer. Selepas mengikuti kursus ICT dan latihan yang dianjurkan di PI Machan, penama kini sudah mahir dan mempunyai pendedahan serta pengetahuan baru mengenai dunia IT dan komputer.

Kini, penama sudah mahir mendapatkan maklumat dan informasi mengenai matapelajaran di sekolah dengan senang. Ini kerana, penama boleh mendapatkan nota tambahan dari internet. Selain itu, penama juga diberi pendedahan tentang etika penggunaan internet. Antara software yang selalu digunakan oleh penama ialah Microsoft Words yang digunakan untuk membuat kerja kursus. Penama selalu meluangkan masa di PI Machan untuk menyiapkan kerja rumah bersama rakan-rakan yang lain.


Celik It - Adik Edmund Seli

Adik Edmund Seli merupakan salah seorang ahli Pusat Internet 1 Malaysia Machan. Beliau berumur 16 tahun dan merupakan pelajar tingkatan 4 di SMK Kanowit. Sebelum wujudnya PI Machan, beliau hanya menggunakan komputer untuk melayari laman sosial dan menonton youtube. Beliau kurang terdedah dengan penggunaan Microsoft Office seperti Words, Excel dan Powerpoint. Beliau juga sukar mendapatkan maklumat bagi tujuan pembelajaran kerana tidak mengetahui cara untuk mendapatkan maklumat yang sahih dan benar di internet.

Selepas mengikuti kursus ICT dan latihan yang dianjurkan di PI Machan, penama kini sudah mahir dan mempunyai pendedahan serta pengetahuan baru mengenai dunia IT dan komputer. Kini, penama sudah mahir mendapatkan maklumat dan informasi mengenai matapelajaran di sekolah dengan senang. Ini kerana, penama boleh mendapatkan nota tambahan dari internet. Selain itu, penama juga diberi pendedahan tentang etika penggunaan internet. Antara software yang selalu digunakan oleh penama ialah Microsoft Words yang digunakan untuk membuat kerja kursus.


Celik It - Adik Luis Rau

Adik Luis Rau merupakan seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Durin. Luis Rau telah menjadi ahli Pusat Internet Machan sejak Jun 2017. Beliau merupakan seorang pengguna yang aktif. Beliau seringkali datang ke PI terutamanya pada hujung minggu bersama rakan-rakan yang lain. Beliau selalu mengikuti kelas-kelas yang diadakan di PI Machan dan menggunakan perkhidmatan di PI untuk mencari maklumat pembelajaran di Sekolah.

Sebelum penubuhan PI Machan, penama mengalami kesukaran untuk mencari maklumat yang berkaitan dengan matapelajaran yang diajar di sekolah. Selain itu, sebelum penubuhan PI Machan, penama kurang kemahiran menggunakan aplikasi di dalam komputer serta tidak mahir menggunakan komputer. Selepas mengikuti kursus ICT dan latihan yang dianjurkan di PI Machan, penama kini sudah mahir dan mempunyai pendedahan serta pengetahuan baru mengenai dunia IT dan komputer. Kini, penama boleh mendapatkan nota tambahan dari internet. Selain itu, penama juga diberi pendedahan tentang etika penggunaan internet. Antara software yang selalu digunakan oleh penama ialah Microsoft Words yang digunakan untuk membuat kerja kursus.


Celik IT - Adeline Geruda Anak Badindang

Adik Adeline Geruda Anak Badindang merupakan salah seorang ahli Pusat Internet Machan. Beliau berumur 18 tahun dan merupakan pelajar lepasan SPM di SMK Durin. Sebelum wujudnya PI Machan, beliau hanya menggunakan komputer untuk melayari laman sosial dan menonton youtube. Beliau kurang terdedah dengan penggunaan Microsoft Office seperti Words, Excel dan Powerpoint. Beliau juga sukar mendapatkan maklumat bagi tujuan pembelajaran kerana tidak mengetahui cara untuk mendapatkan maklumat yang sahih dan benar di internet.

Selepas mengikuti kursus ICT dan latihan yang dianjurkan di PI Machan, penama kini sudah mahir dan mempunyai pendedahan serta pengetahuan baru mengenai dunia IT dan komputer. Kini, penama sudah mahir mendapatkan maklumat dan informasi mengenai matapelajaran di sekolah dengan senang. Ini kerana, penama boleh mendapatkan nota tambahan dari internet. Selain itu, penama juga diberi pendedahan tentang etika penggunaan internet. Antara software yang selalu digunakan oleh penama ialah Microsoft Words yang digunakan untuk membuat kerja kursus. Di samping itu, penama juga selalu menggunakan perkhidmatan yang disediakan di PI Machan. Beliau juga pernah mengikuti Kelas CATs anjuran UNIMAS yang diadakan di PI Machan.


Celik IT - Kalvin Benedict

Adik Kalvin Benedict merupakan seorang ahli PI sejak penubuhan Pusat Internet Machan. Beliau merupakan pelajar Tingkatan 1 di SMK Kanowit. Sebelum penubuhan Pusat Internet Machan, beliau kurang pengetahuan dalam menggunakan aplikasi komputer, etika menggunakan internet dengan betul dan kurang pendedahan tentang kemudahan teknologi pada masa kini.

Kini, adik ini boleh mendapatkan maklumat dan informasi mengenai matapelajaran di sekolah dengan senang. Ini kerana, adik ini boleh mendapatkan nota tambahan daripada internet. Selain itu, adik ini juga diberi pendedahan tentang etika penggunaan internet. Adik ini selalu meluangkan masa di PI Machan untuk menyiapkan kerja rumah bersama rakan-rakan yang lain.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

  Encik Andin dan Madu Kelulut

Kisah kejayaan usahawan yang ingin dikongsikan kali ini ialah mengenai kejayaan Encik Andin Ak Majit. Beliau telah menjadi ahli Pusat Internet Machan sejak Oktober 2017. Encik Andin merupkan seorang Tuai Rumah dan juga bekas/ pencen Penolong Pegawai Perubatan. Beliau menjalankan perniagaan menternak sarang madu kelulut sejak 3 tahun yang lepas. Sejak mengetahui penubuhan Pusat Internet di Machan, beliau mula berminat untuk mempromosikan barangan beliau dengan menggunakan kemudahan yang terdapat di Pusat Internet Machan tersebut sekaligus beliau berpeluang untuk mengikuti kursus-kursus dan bengkel komputer serta keusahawanan yang diadakan di Pusat Internet Machan. Dan kini beliau mengakui lebih senang untuk mencari maklumat mengenai perniagaan beliau.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet, tidak pernah mempromosikan perniagaan secara online, tidak mendapat banyak maklumat mengenai kaedah promosi produk serta kurang mahir menggunakan komputer dan internet

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet, beliau mendapat banyak maklumat mengenai penternakan sarang madu kelulut, mendapat idea dan kemahiran mempromosikan produk

Sebelum penubuhan Pusat Internet Machan, beliau agak sukar untuk mempromosikan serta mencari maklumat berkenaan perniagaannya.

Sejak menjadi ahli PI, beliau banyak menggunakan kemudahan internet yang disediakan di PI1M terutama dalam laman social seperti facebook untuk mencari idea dan berkongsi idea mengenai perniagaannya. Selain itu, beliau juga selalu mengikuti kursus dan bengkel yang diadakan di PI.

Oleh itu, beliau merasa berpuas hati dan bersyukur dengan kewujudan PI Machan kerana banyak membantu dalam mempromosikan produknya. Selain itu, PI sangat membantu dalam menyediakan kelas-kelas keusahawanan.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Clara Antai Ak Robert

Adik Clara Antai Ak Robert merupakan ahli Pusat Internet Machan sejak September 2017. Beliau selalu mengikuti kelas-kelas dan bengkel yang diadakan di Pusat Internet Machan. Selain itu, beliau selalu menggunakan perkhidmatan yang disediakan di Pusat Internet Machan sepenuhnya untuk mencari maklumat serta menyiapkan kerja sekolah. Sebelum penubuhan Pusat Internet Machan, beliau kurang terdedah dengan penggunaan Microsoft Office seperti Words dan Powerpoint. Beliau juga sukar untuk mencari maklumat bagi tujuan pembelajaran kerana tidak mengetahui cara yang benar dan sahih untuk mendapatkan maklumat dari internet.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet, adik Clara kurang mahir menggunakan komputer, kurang mahir menggunakan google aps untuk mencari maklumat serta idak tahu tentang kelebihan penggunaan internet dalam kehidupan seharian

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet, adik Clara mahir menggunakan komputer (MS Words dan Powerpoint) serta mahir dan bijak menggunakan internet selain dari menjadikan Pusat Internet sebagai tempat belajar dan sumber mencari maklumat

Beliau menyatakan bahawa beliau merasa sangat bertuah dengan kewujudan Pusat Internet 1Malaysia Machan kerana banyak membantu beliau khususnya dalam bidang ICT dan pembelajarannya. Apa yang dipelajarioleh adik clara melalui Pusat Internet adalah belajar menggunakan aplikasi MS Words dan Powerpoint, belajar menggunakan google aps untuk mencari maklumat dan belajar menggunakan youtube untuk mencari bahan pembelajaran secara lebih baik dan bijak.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

James Jambai

Adik James Jambai telah menjadi ahli Pusat Internet Machan sejak penubuhan PI Machan 2017. Beliau merupakan seorang pengguna yang aktif. Beliau seringkali datang ke Pusat Internet terutamanya pada hujung minggu bersama rakan-rakan yang lain. Beliau selalu mengikuti kelas-kelas dan bengkel-bengkel yang diadakan di Pusat Internet Machan dan menggunakan perkhidmatan di Pusat Internet untuk mencari maklumat pembelajaran di sekolah. Beliau banyak menggunakan perkhidmatan yang disediakan di Pusat Internet.Kini, adik ini boleh mendapatkan maklumat dan informasi mengenai matapelajaran di sekolah dengan senang. Ini kerana, adik ini boleh mendapatkan nota tambahan daripada internet. Selain itu, adik ini juga diberi pendedahan tentang etika penggunaan internet. Antara software yang selalu digunakan oleh adik ini ialah Microsoft Words yang digunakan untuk membuat kerja kursus. Adik ini selalu meluangkan masa di PI1M Machan untuk menyiapkan kerja rumah bersama rakan-rakan yang lain.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet, adik James kurang pendedahan tentang komputer dan teknologi ICT, tidak pandai menggunakan aplikasi Microsoft Office (words) dan tidak tahu tentang kelebihan penggunaan internet dalam kehidupan seharian

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet, adik James mahir menggunakan Microsoft Office setelah menghadiri kelas-kelas komputer mahir dalam menggunakan google aps dan youtube untuk mencari maklumat pembelajaran dan bijak menggunakan internet

Beliau menyatakan bahawa beliau merasa sangat bertuah dengan kewujudan Pusat Internet 1Malaysia Machan kerana banyak membantu beliau khususnya dalam bidang ICT dan pembelajarannya.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Joannes Ngumbang

Kisah kejayaan usahawan yang ingin dikongsikan kali ini ialah mengenai kejayaan Adik Joannes Ngumbang. Adik Joannes menjadi ahli Pusat Internet Machan sejak awal tahun 2018.Adik Joanes Ngumbang merupakan seorang pelajar Tingkatan 5 di SMK Sibu Jaya. Beliau menjalankan perniagaan menjual wangian,dan sebagainya secara kecil-kecilan secara online. Sejak mengetahui penubuhan Pusat Internet di Machan, beliau mula berminat untuk menggunakan kemudahan yang terdapat di Pusat Internet Machan tersebut sekaligus beliau berpeluang untuk mengikuti kursus-kursus dan bengkel komputer serta keusahawanan yang diadakan di Pusat Internet Machan. Dan kini beliau mengakui lebih senang untuk mencari maklumat mengenai perniagaan beliau.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet, Adik Joannes tidak mendapat banyak maklumat mengenai kaedah promosi produk serta kurang pendedahan terhadap akses maklumat yang boleh didapati di Pusat Internet. Sebelum penubuhan Pusat Internet Machan, beliau agak sukar untuk mempromosikan serta mencari maklumat berkenaan perniagaannya.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet Adik Joannes mendapat banyak maklumat mengenai kaedah pemasaran yang berjaya, dan mendapat idea dan kemahiran mempromosikan produk di sekitar Pekan Machan dan Sibu Jaya.

Sejak menjadi ahli PI, beliau banyak menggunakan kemudahan internet yang disediakan di PI1M terutama dalam laman social seperti facebook untuk mencari idea dan berkongsi idea mengenai perniagaannya. Selain itu, beliau juga selalu mengikuti kursus dan bengkel yang diadakan di PI.

Oleh itu, beliau merasa berpuas hati dan bersyukur dengan kewujudan PI Machan kerana banyak membantu dalam mempromosikan produknya. Selain itu, PI sangat membantu dalam menyediakan kelas-kelas keusahawanan.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Celik It Adik Viviana Ak Christopher

Adik Viviana Ak Christopher merupakan salah seorang ahli Pusat Internet Machan. Beliau berumur 10 tahun dan merupakan pelajar sekolah rendah di SJK©Cheng Hua Nanga Machan. Beliau merupakan ahli yang aktif dan selalu datang ke PI untuk mencari maklumat bagi menduduki Peperiksaan UPSR yang akan datang. Beliau juga seringkali mengikuti kelas-kelas yang diadakan di PI Machan.


Selain itu, adik ini juga kurang kemahiran menggunakan aplikasi di dalam komputer. Selepas mengikuti kursus ICT yang dianjurkan di PI Machan, adik ini mempunyai pendedahan dan pengetahuan baru dalam dunia IT. Adik ini selalu mengikuti kelas-kelas yang dianjurkan di PI seperti kelas CATs Learning yang dianjurkan oleh UNIMAS. Kelas ini bertujuan memberi pendedahan dan peningkatan dalam matapelajaran Bahasa Inggeris.


Kini, adik ini boleh mendapatkan maklumat dan informasi mengenai matapelajaran di sekolah dengan senang. Ini kerana, adik ini boleh mendapatkan nota tambahan daripada internet. Selain itu, adik ini juga diberi pendedahan tentang etika penggunaan internet. Adik ini selalu meluangkan masa di PI Machan untuk menyiapkan kerja rumah bersama rakan-rakan yang lain.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Keusahawanan


Kisah kejayaan usahawan yang ingin dikongsikan kali ini ialah mengenai kejayaan Cik Catherine Ak Ambi yang merupakan seorang ibu tunggal yang sentiasa berusaha memberikan yang terbaik kepada anaknya. Beliau telah menjadi Ahli Pusat Internet Machan sejak awal tahun 2018. Beliau memulakan perniagaan kosmetik serta dandanan sejak tiga tahun lepas.


Sejak kewujudan Pusat Internet Machan, beliau mula mempelajari cara-cara mempromosikan produknya di dalam internet dan menerokai kegunaan internet dalam perniagaan. Di samping itu, beliau selalu menggunakan perkhidmatan yang disediakan di PI Machan. Beliau mula berminat untuk menggunakan kemudahan yang terdapat di Pusat Internet Machan tersebut sekaligus beliau berpeluang untuk mengikuti kursus-kursus dan bengkel komputer serta keusahawanan yang diadakan di Pusat Internet Machan. Dan kini beliau mengakui lebih senang untuk mencari maklumat mengenai perniagaan beliau.


Sebelum penubuhan Pusat Internet Machan, beliau agak sukar untuk mempromosikan serta mencari maklumat berkenaan perniagaannya.
Selepas penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet Cik Catherine mendapat banyak maklumat mengenai kaedah pemasaran yang berjaya, dan mendapat idea dan kemahiran mempromosikan produk di sekitar Pekan Machan dan Sibu.


Oleh itu, beliau merasa berpuas hati dan bersyukur dengan kewujudan PI Machan kerana banyak membantu dalam mempromosikan produknya. Selain itu, PI sangat membantu dalam menyediakan kelas-kelas keusahawanan.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

CELIK IT

Adik Febian Lidam telah menjadi ahli Pusat Internet Machan sejak Julai 2017. Beliau merupakan seorang pengguna yang aktif. Beliau seringkali datang ke Pusat Internet terutamanya pada hujung minggu bersama rakan-rakan yang lain. Beliau selalu mengikuti kelas-kelas dan bengkel-bengkel yang diadakan di Pusat Internet Machan dan menggunakan perkhidmatan di Pusat Internet untuk mencari maklumat pembelajaran di sekolah. Beliau banyak menggunakan perkhidmatan yang disediakan di Pusat Internet. Kini, adik ini boleh mendapatkan maklumat dan informasi mengenai matapelajaran di sekolah dengan senang. Ini kerana, adik ini boleh mendapatkan nota tambahan daripada internet. Selain itu, adik ini juga diberi pendedahan tentang etika penggunaan internet. Antara software yang selalu digunakan oleh adik ini ialah Microsoft Words yang digunakan untuk membuat kerja kursus. Adik ini selalu meluangkan masa di PI Machan untuk menyiapkan kerja rumah bersama rakan-rakan yang lain.


Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet, adik Febian kurang pendedahan tentang komputer dan teknologi ICT, tidak pandai menggunakan aplikasi Microsoft Office (words) dan tidak tahu tentang kelebihan penggunaan internet dalam kehidupan seharian. Adik ini juga telah mengikuti elearning CATs atau pembelajaran penggunaan Bahasa Inggeris secara online yang dikendalikan oleh UNIMAS.


Selepas penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet, adik Febian mahir menggunakan Microsoft Office setelah menghadiri kelas-kelas komputer mahir dalam menggunakan google aps dan youtube untuk mencari maklumat pembelajaran dan bijak menggunakan internet.

Beliau menyatakan bahawa beliau merasa sangat bertuah dengan kewujudan Pusat Internet Machan kerana banyak membantu beliau khususnya dalam bidang ICT dan pembelajarannya.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Keusahawanan

Kisah kejayaan usahawan yang ingin dikongsikan kali ini ialah mengenai kejayaan Puan Evelyn Singar Anak Ragie yang merupakan seorang ibu dan penjawat awam yang sentiasa berusaha memberikan yang terbaik kepada keluarganya. Beliau telah menjadi Ahli Pusat Internet Machan sejak awal tahun 2018. Beliau memulakan perniagaan kosmetik serta kesihatan sejak beberapa tahun lepas.


Sejak kewujudan Pusat Internet Machan, beliau mula mempelajari cara-cara mempromosikan produknya di dalam internet dan menerokai kegunaan internet dalam perniagaan. Di samping itu, beliau selalu menggunakan perkhidmatan yang disediakan di PI Machan. Beliau mula berminat untuk menggunakan kemudahan yang terdapat di Pusat Internet Machan tersebut sekaligus beliau berpeluang untuk mengikuti kursus-kursus dan bengkel komputer serta keusahawanan yang diadakan di Pusat Internet Machan. Dan kini beliau mengakui lebih senang untuk mencari maklumat mengenai perniagaan beliau.


Sebelum penubuhan Pusat Internet Machan, beliau agak sukar untuk mempromosikan serta mencari maklumat berkenaan perniagaannya.
Selepas penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet Puan Evelyn mendapat banyak maklumat mengenai kaedah pemasaran yang berjaya, dan mendapat idea dan kemahiran mempromosikan produk di sekitar Pekan Machan dan Sibu.

Oleh itu, beliau merasa berpuas hati dan bersyukur dengan kewujudan PI Machan kerana banyak membantu dalam mempromosikan produknya. Selain itu, PI sangat membantu dalam menyediakan kelas-kelas keusahawanan.